zonnepanelen

Keurmerken


Een keurmerk kan veel over de betrouwbaarheid en garantie van een zonnepaneel zeggen. Zonnepanelen kunnen verschillende keurmerken hebben:

IEC certificaat
De International Electrotechnical Commission  (IEC) in Zwitserland ontwikkelt internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. De naleving van deze normen wordt gecontroleerd door onafhankelijke testlaboratoria. Bij de certificering wordt gecontroleerd dat de modules de vereiste serie tests hebben doorlopen en geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder diverse klimatologische omstandigheden. In deze tests worden de belangrijke technische vereisten voor fotovoltaïsche modules getest, namelijk betrouwbaarheid, duurzaamheid, rendement en de mate waarin de (elektrische) prestaties in de loop der tijd achteruitgaan. Het certificaat is overigens een vereiste voor de verkoop van zonnepanelen.

CE keurmerk
Het CE keurmerk is een verplicht keurmerk voor zonnepanelen om in Nederland verkocht te kunnen worden. Het zegt dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is geen kwaliteitskeurmerk!

ISO
De afkorting ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Zij ontwikkelt de wereldwijd erkende ISO standaarden en eisenpakketten die kunnen gaan over veiligheid, kwaliteit en milieu. Bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden, zoals de fabrikanten van zonnepanelen, kunnen zich aansluiten bij het ISO-milieuzorgsysteem en daarvoor certificaten halen. Er zijn veel verschillende ISO-certificeringen. Het nummer geeft aan op welke wijze het bedrijf aan de eisen voldoet. ISO certificeringen zeggen alleen iets over het kwaliteitssysteem waarbij een bedrijf aan een aantal eisen voldoet, maar het zegt weinig over de kwaliteit van de geleverde producten of diensten.

TÜV
Er is nog geen Nederlands keurmerk voor zonnepanelen, maar als het zonnepaneel het Duitse keurmerk TÜV heeft, kun je er van uitgaan dat het product goed bestand is tegen veroudering en weersomstandigheden. TÜV inspecteert periodiek de productie van zonnepanelen en test ze op alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een zonnepaneel. Ook is er een veiligheidstest, waarbij de zonnepanelen worden getest op elektrische veiligheid tegen elektrische shocks. Als de fabrikant voldoet aan alle eisen, ontvangt hij een TÜV-ID certificaat. 
Volgende tip : Zelf installeren »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

4 stemmen / gem. score 2.5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »